KONKURS za nagradu ZLATNI HRAST

Završen je konkurs za najbolju knjigu kratkih priča i nagradu ZLATNI HRAST 2 za 2023. godinu. Pogledajte rezultate konkursa OVDE.

Nova POETIKA raspisuje konkurs za najbolju kratku priču od 01.01.2023. godine. O detaljima konkursa informišite se OVDE.

Podrška Pesnicima – konkurs za najbolju knjigu poezije 2021/2022.

Dragi Autori i Prijatelji,

Nova POETIKA je uspešno privela kraju drugi, nagradni konkurs za najbolju, neobjavljenu knjigu poezije, za 2021. godinu, koja će biti objavljena 2022. i nagrađena ZLATNIM HRASTOM.

Pogledajte stranicu sa kompletnom informacijom – OVDE.

Dragi Autori i Prijatelji,

Posle nekoliko godina konkursne akcije PODRŠKA PESNICIMA, dodeljena je novoimenovana nagrada ZLATNI HRAST za najbolju knjigu poezije. Od prispelih 68 rukopisa za objavljivanje prihvaćena su 54. Autori čija se imena nalaze na spisku prihvaćenih rukopisa dobiće izdavačke ponude do 08.02.2021. Svima zahvaljujemo na učešću u akciji…

Odluka žirija

Žiri koji je radio u sastavu Nemanja Veljović Subrosa (predsednik), Zoran Bognar (član) i Milomir Bata Cvetković (član) jednoglasno je doneo odluku da Nagrada Zlatni Hrast, za najbolju knjigu poezije u 2020. godini, pripadne Andrei Gojković za rukopis pod nazivom Ljubav je varljivog roda.

Andrea Gojković pokazuje posebnost prvoga reda u želji da o ljubavi govori na drukčiji način, kroz sebe i kroz drugog. Ljubav je varljivog roda govori, pre svega, o pred-želji za upoznavanjem sebe i želji za reflektovanjem onih finih delova duše, jer, kao što sama pesnikinja kaže „napokon sve ima smisla“. Celina rukopisa – zbirke pesama – u sebi ima onu tihu vehementnost koja postepeno i povremeno otkriva čitav jedan unutrašnji svet autorke koji je sav u čulnim dodirima dvaju svetova. Ostaje samo da osluškujemo svet i svet u sebi, jer to je jedan od ciljeva pesničke umetnosti.

Žiri ovom prilikom ističe da je rukopis pod nazivom Apejron (Ena Nedić) ušao u najuži izbor, dok sve ostale rukopise pohvaljuje i autore ohrabruje da nastave da pišu i čitaju kako bi došli do pesničke zrelosti.

Žiri još jednom čestita dobitnici Nagrade Zlatni Hrast za najbolju pesničku knjigu u 2020. godini, kao i ostalim autorima koji su učestvovali na konkursu.

Biografija nagrađene Autorke:

Andrea Gojković, rođena je 26. avgusta 1994. godine u Beogradu. Apsolvent je na  Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu  na katedri za srpsku književnost i jezik (2016-2020). Nekadašnji prvak Srbije u karateu, nosilac brojnih nagrada i priznanja, te crnog pojasa. 2020. godine započinje rad na ličnom projektu koji je vezan za promovisanje književnosti i kulture pod nazivom „Iz zenice u zenicu“. Pored književnosti i sporta, bavi se i muzikom.

Nova POETIKA i ove godine raspisuje konkurs za najbolju knjigu poezije, za 2020. godinu…

Na prošlogidišnjem konkursu, redakcija naše kuće  proglasila je knjigu pesama REVOLT KA GROTESKNOM, Ivana Miljakovića najboljom knjigom poezije za sajamsku 2019/2020. godinu. Ivan Miljaković je svojom inovativnošću i alternativnim, filozofsko-kritičkim pristupom pisanju poezije zaslužio ovu nagradu. Nagrada se sastoji od izdavana knjige, u tiražu od 300 primeraka i promovisanja knjige u našem klubu BETI FORD u Beogradu, kao i u drugim promotivnim promotivnim prostorima. Nagrađena knjiga je u vlasništvu Autora. I na ovom konkursu, nagrađena knjiga će imati isti “tretman”, a učinićemo pokušaj da nagradu oplemenimo nečim vrednim i učinimo je bogatijom, već od naredne godine…

Svesni činjenice da je lirika najdegradiraniji oblik književnog stvaralaštva i da knjige pesama najteže nalaze put do čitalaca, redakcije Nove POETIKE je donela odluku da nastavi akciju PODRŠKA PESNICIMA, putem aktivnog učešća u realizaciji štampanih izdanja knjiga poezije.

Od ovog konkursa o nagrađenoj knjizi i odabiru rukopisa za objavljivanje odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Nemanja Veljović Subrosa (književni kritičar i saradnik naše redakcije); Zoran Bognar (književnik, stručni saradnik i stalni član naše redakcije) i Milomir Bata Cvetković (multimedijalni umetnik i glavni i odgovorni urednik naše kuće).

U našem dugogodišnjem izdavačkom iskustvu, svedoci smo činjenice da je (bez obzira na hiperprodukciju u ovoj literarnoj kategoriji) sve više kvalitetnih knjiga pesama i autora lirike, posebno mladih, pa smo se odlučili na ovaj korak. Razlog za pokretanje ove akcije je sveprisutna ekonomska kriza u Srbiji i regionu, kao i činjenica da su knjige pesama nekomercijalne i teško dostupne čitalačkoj publici, zbog neinteresovanja knjižara i distributera za ovaj vid literarne umetnosti. Ove godine smo učinili još jedan korak ka kvalitativnom poboljšavanju i razvijanju ove akcije. Nagrada našeg konkursa je dobila i vlastito ime – ZLATNI HRAST. Svako ko traži simboliku odabranog imena naše nagrade biće iznenađen bogatstvom svega što Hrast predstavlja. Kod mnogih naroda, pa i kod nas Slovena, drvo hrast se smatra svetinjom i simbol je snage, moći, dugovečnosti, čvrstine, duhovnog bogatsva i još mnogo toga… Ovo grandiozno stablo puno je pozitivne energije koju svako može da oseti kada se nađe u njegovoj neposrednoj blizini. Zlato simbolizuje svetlost i bogatsvo, pa verujemo da nismo pogrešili ni sa odabirom ovog prideva… Verujemo i da je analogija sa poezijom dovoljno vidna i da će naša nagrada ZLATNI HRAST lekovito delovati na sve nas…

Knjige pesama su, u najvećem broju slučajeva i skoro u svim izdavačkim kućama, samofinansirajuće, pa je stoga naša redakcija pokrenula akciju za podršku u objavljivanju samofinansirajućih izdanja. Podrška se sastoji u učešću Nove POETIKE u finansiranju izdanja, u visini od 100 eura po realiozovanom izdanju. Konkretno, ako je visina naknade za realizaciju kompletnog štampanog izdanja od stotinak stranica, u predloženom A5 formatu (u tiražu od 300 primeraka) do sada iznosila okvirnih 550 eura, za vreme trajanja akcije iznosiće 450 eura. Dakle, cene naših usluga, za realizaciju knjiga pesama su i dalje iste, ali (za vreme trajanja konkursa) Nova POETIKA sufinansira izdanje učešćem od 100 eura.

Akcija je vremenski ograničena i svi autori koji pošalju rukopis, najkasnije do 13.01.2021. godine, dobiće priliku za objavljivanje knjige. Spisak Dela i Autora koji su prihvaćeni za objavljivanje biće postavljen najkasnije 17.02.2021. godine.

Ima nagrađenog Dela i Autora biće objavljeno 01.02.2020. godine.

Akcija ne podrazumeva objavljivanje svih prispelih rukopisa, pa ćemo se u odabiru rukopisa za objavljivanje upravljati ustanovljenim standardima i kriterijumima naše redakcije i izdavačke kuće Nova POETIKA.

Za početak je dovoljno da rukopis pošaljete, u jednom word dokumentu, bez ikakvih slika i aplikacija, sa naznakom ZA KONKURS. Word dokument treba da sadrži rukopis buduće knjige, biografiju autora, adresu i kontakt-telefon autora i bibliografiju (ako je autor do sada objavljivao svoje radove). Rukopis treba da je kucan srpskim, hrvatskim, bosanskim ili slovenačkim alfabetom, nekim od oficijelnih fontova, sa prepoznatljivim znakovima ŠŽĆČĐ…

Obaveza izdavača podrazumeva: korektorske radove, dizajn korica knjige, pripremu za štampu, katalogizaciju u NBS (CIP zapis), štampanje izdanja, podršku u promovisanju knjige, oglašavanje izdanja, internet prodaju i predstavljanje na predstojećem sajmu knjiga u Beogradu, kao i na ostalim manifestacijama na kojima Nova POETIKA uzima učešće…

Detaljno o slanju rukopisa – OVDE

Objavljene knjige pesama možete pogledati – OVDE

Voli Vas Vaša Nova POETIKA

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Нема производа у корпи. Нема производа у корпи.

0