Konkurs za najbolju knjigu poezije

Nova POETIKA je raspisala konkurs za najbolju kratku priču. O detaljima konkursa informišite se OVDE.

Obaveštavamo Vas da je uspešno završen drugi, nagradni konkurs ZLATNI HRAST za najbolju, neobjavljenu knjigu poezije. Ime nagrađenog Autora biće uskoro objavljeno, a ostalim Autorima koji su poslali svoje rukopise na konkurs (čiji rukopisi su prihvaćeni za objavljivanje) biće dostavljena izdavačka ponuda u okviru ovogodišnje akcije PODRŠKA PESNICIMA. Na konkurs je pristiglo 78 rukopisa Autora iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije. Zahvaljujemo svim Autorima koji su učestvovali na ovogodišnjem konkursu.

Nova POETIKA i ove godine raspisala je drugi, nagradni konkurs za najbolju, neobjavljenu knjigu poezije, za 2021. godinu, koja će biti objavljena 2022. i nagrađena ZLATNIM HRASTOM. Konkurs je otvoren do 15.11.2021. Pravo učešća imaju svi autori lirike sa našeg govornog područja (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora), kao i autori iz drugih zemalja čiji je rukopis preveden na srpski jezik. Starosno ograničenje ne postoji.

Posle nekoliko godina akcije PODRŠKA PESNICIMA, 2020. godine je ustanovljena nagrada ZLATNI HRAST za najbolju knjigu pesama objavljenu u našoj kući. U skorijoj budućnosti planiramo i raspisivanje konkursa za kratku proznu formu, sa istoimenom nagradom.

Na prošlogidišnjem konkursu za najbolju knjigu poezije, redakcija naše kuće proglasila je knjigu pesama LJUBAV JE VARLJIVOG RODA. Autorka Andrea Gojković iz Beograda zevredela je nagradu ZLATNI HRASTza najbolju knjigu poezije 2020. godine, objavljenu 2021.

Nagrada ZLATNI HRAST podrazumeva objavljivanje nagrađene knjige, bez finansijskog učešća autora, dodelu plakete i organizovanje svečane promocije knjige. Nova POETIKA će se potruditi da ovu skromnu nagradu oplemeni još nekim vrednim i korisnim dodatkom, o čemu ćemo Vas obavestiti početkom 2022. godine.

Svesni činjenice da je lirika najugroženiji oblik književnog stvaralaštva i da knjige pesama najteže nalaze put do čitalaca, redakcije Nove POETIKE je donela odluku da nastavi akciju PODRŠKA PESNICIMA, putem aktivnog učešća u realizaciji štampanih izdanja knjiga poezije.

Kao i prošle konkursne godine, o nagrađenoj knjizi i odabiru rukopisa za objavljivanje odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Nemanja Veljović Subrosa (književni kritičar i saradnik naše redakcije); Zoran Bognar (književnik, stručni saradnik i stalni član naše redakcije) i Milomir Bata Cvetković (multimedijalni umetnik i glavni i odgovorni urednik naše kuće).

U našem dugogodišnjem izdavačkom iskustvu, svedoci smo činjenice da je (bez obzira na hiperprodukciju u ovoj literarnoj kategoriji) sve više kvalitetnih knjiga pesama i autora lirike, posebno mladih, pa smo odlučili da, na ovaj način, pružimo podršku liričarima. Razlog za pokretanje ove akcije je sveprisutna ekonomska kriza u Srbiji i regionu (koja nikako ne jenjava), kao i činjenica da su knjige pesama nekomercijalne i teško dostupne čitalačkoj publici, zbog neinteresovanja knjižara i distributera za ovaj vid literarne umetnosti. Prošle godine smo učinili korak ka kvalitativnom poboljšavanju i razvijanju ove akcije, kada je nagrada našeg konkursa je dobila i vlastito ime – ZLATNI HRAST. Svako ko traži simboliku odabranog imena naše nagrade biće iznenađen bogatstvom svega što Hrast predstavlja. Kod mnogih naroda, pa i kod nas Slovena, drvo hrast se smatra svetinjom i simbol je snage, moći, dugovečnosti, čvrstine, duhovnog bogatsva i još mnogo toga… Ovo grandiozno stablo puno je pozitivne energije koju svako može da oseti kada se nađe u njegovoj neposrednoj blizini. Zlato simbolizuje svetlost i bogatsvo, pa verujemo da nismo pogrešili ni sa odabirom ovog prideva u imenu nagrade… Verujemo i da je analogija sa poezijom dovoljno vidna i da će naša nagrada ZLATNI HRAST lekovito delovati na sve nas…

Knjige pesama su, u najvećem broju slučajeva i skoro u svim izdavačkim kućama, samofinansirajuće, pa je stoga naša redakcija pokrenula akciju za podršku u objavljivanju samofinansirajućih izdanja. Podrška se sastoji u učešću Nove POETIKE u finansiranju izdanja, u visini od 100 eura po realiozovanom izdanju. Konkretno, ako je visina naknade za realizaciju kompletnog štampanog izdanja od stotinak stranica, u predloženom A5 formatu (u tiražu od 300 primeraka) do sada iznosila okvirnih 550 eura, za vreme trajanja akcije iznosiće 450 eura. Dakle, cene naših usluga, za realizaciju knjiga pesama su i dalje iste, ali (za vreme trajanja konkursa) Nova POETIKA sufinansira svako odabrano izdanje učešćem od 100 eura.

Akcija je vremenski ograničena i svi autori koji pošalju rukopis, najkasnije do 15.11.2021. godine, dobiće priliku za objavljivanje knjige. Spisak Dela i Autora koji su prihvaćeni za objavljivanje biće postavljen najkasnije 25.12.2021. godine.

Ima nagrađenog Dela i Autora biće objavljeno najkasnije 31.12.2021. godine.

Akcija ne podrazumeva obavezu odabira i objavljivanje svih prispelih rukopisa, pa ćemo se u odabiru rukopisa za objavljivanje upravljati ustanovljenim standardima i kriterijumima naše redakcije i izdavačke kuće Nova POETIKA.

Za početak je dovoljno da rukopis pošaljete, u jednom word dokumentu, bez ikakvih slika i aplikacija, sa naznakom ZA KONKURS. Word dokument treba da sadrži rukopis buduće knjige, biografiju autora, adresu i kontakt-telefon autora i bibliografiju (ako je autor do sada objavljivao svoje radove). Rukopis treba da je kucan srpskim, hrvatskim, bosanskim ili slovenačkim alfabetom, nekim od oficijelnih fontova, sa prepoznatljivim znakovima ŠŽĆČĐ… Preporučivo je da rukopis buduće knjige pesama ne sadrži više od 50.000 karaktera, uključujući razmake. Rukopisi koji nisu potpisani vlastitim imenom Autora neće biti prihvaćeni.

Obaveza izdavača podrazumeva: korektorske radove, dizajn korica knjige, pripremu za štampu, katalogizaciju u NBS (CIP zapis), štampanje izdanja, podršku u promovisanju knjige, oglašavanje izdanja, internet prodaju i predstavljanje na predstojećem sajmu knjiga u Beogradu, kao i na ostalim manifestacijama na kojima Nova POETIKA uzima učešće…

Rukopise šaljite na [email protected], sa naznakom “Za konkurs ZLATNI HRAST”. Sve korisne i detaljne informacije o slanju rukopisa pročitajte – OVDE

Objavljene knjige pesama možete pogledati – OVDE

Voli Vas Vaša Nova POETIKA

Close
Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.