„Првокласни духовни водич који говори о томе колико су знакови поред пута битни и како да их препознамо. Раскршћа стоје испред сваког од нас и воде ка испуњењу или пропасти. Желите да спасете душу? Читајте Ану Бамдад или купите антидепресив. Ја сам се одлучио за Ану!“

Љубиша Бојић, др политичких наука

 

„Књига која оставља без даха, открива закопане емоције и огољева душу. Књига уз коју ћете  искусити љубав, оданост, а можда и исцељења својих рана. Ретки су они који имају дара да тако дивно и реалистично дочарају људску душу, а Ана, сасвим сигурно, спада међу ретке.“

Тања Пејић, проф. енглеског језика

 

cover_clanak_ana bamdad_sajt_small“Голе душе” су сага о љубави која више воли да воли него да буде вољена, потреба за креирањем нове судбине и неуморно лутање за срећом.

 

Ово је прича о две сродне душе које се телесно никада нису среле, а ипак своју љубав су оствариле на најмаштовитији начин у тренутку у ком су се затекле. Кроз своја писма оне откривају неодољиву сродност из ранијих живота и у екстремним условима испуњавају своја давнашња обећања. Њихова љубав је и проклетство и благослов, она их шокира,обнавља и претвара у нека нова и другачија бића. Веза им је платонска, духовна и виртуелна, препречена болешћу, даљинама и браковима. Грешно ли је волети ван брака, а бити у браку? Он је много старији мушкарац, она млада жена. Он је у Бечу, она је у Русији. Он је болестан, она је здрава. Где је њихов спој и у чему?

Оне су и сведочанство о канцеру као највећој немани данашњице, паклу који породица може и мора да поднесе да би се спасила, о личној гиљотини и успећу ка Небу, о боловима које познаје само мајка која је изгубила своје дете… И о страху као највећем непријатељу. Како преживети и како живети после пукнућа живота? Где је смисао? Откуд снага?! Има ли лека и да ли је алтернативни пут лечења шарлатизам или нешто много озбиљније? Треба ли канабис да остане у ропству још дуго!? Где се то заглавио наш свет!

Три основне идеје: љубав, болести/излечења и путовања душа провлаче се кроз три одвојене приче које се и и идејно и физички преплићу: Александр и Софија, Иван и Наталија Фјодоров и Викторија Владимировна и њен мали син Александр. Они су пунокрвни, пулсирајући, пуни страсти и виталних сокова. И када су бачени на ноге – устају, корак по корак, у овај живот овде или у онај други. Роман обрађује мотив љубави мушкарца према жени и обрнуто, мотив мајке према детету, човека према Богу и Бога према човеку. Ситуације у којима моји ликови воле и начини на које то чине истргнути су из реалних живота у тежњи за миром. То су искрено пријатељске, партнерске, крвно најблискије и духовно нераскидиве везе. Нису само Софија и Александр сродне душе.

Када је тешка као казна, болест није казна и не може бити. Она је порука душе. У суочавању са смртном дијагнозом постоје само два исхода: живот или смрт. У тренуцима великих промена покреће се низ сложених процеса: како их савладати и окренути у своју корист? Зашто неки успевају да преживе, а неки не? У чему је тајна? А исконска потреба да се буде срећан не престаје ни у овако суровој стварности. Гола људска душа, то је била намера писца.

“Голе душе” могу да покрену читаочеву лавину и да је смире. Подстичу питања о предрасудама, о општеприхваћеним нормама, моралу, односу према Богу, преиспитују наша знања о животу, анализирају како мислимо, шта једемо, како се лечимо, ко нас и зашто лечи? И демистификују и живот и смрт као казну и морање. Живот је када се живи! Желим да покажем човека у његовој изворној природи, у страху када је готово анималан и у љубави када је божански. Оба поларитета се синхронизују само кроз разумевање. Љубав није најбољи баланс, разумевање је баланс.

Када човек преживи олују ми видимо да је он жив, али шта је то биће заправо прeживело и како, то веома често ни оно само није у стању да дочара. Покушала сам то уместо њега – рањеног и дивног Човека.

O KNJIZI (preuzeto sa sajta anabamdad.com)

ana-bamdad

Ана Бамдад (рођ. Драгана Крбавац) рођена је 23. јануара 1976. у Двору на Уни, Хрватска. По доласку у Нови Сад 1991. уписује Гиманзију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду 2000. на oдсеку за српску књижевност и језик. „Голе душе“ су њен први озбиљнији прозни подухват. Мајка двоје дивне деце. Живи и ради у Србији. И труди се да остане верна својој поруци: пре него што одеш – живи.

 

Kupi knjigu

Comments (1)

  1. ova knjiga Gole Duse je u meni probudila sve sta je spavalo vec godinama, ja nemislim da je najbolja knjiga koju sam procitala, ali je kjniga bez koju ne bi spoznala sebe i sve oko sebe koje ima smisao. Sve sta je spavalo probudilo se, sve sta se skrivalo u meni izaslo je, Ana Bamdad je mene kupila bez i jednog dinar. Hvala ti draga Ana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Нема производа у корпи. Нема производа у корпи.

0