JEDAN CEO DAN – Maša Vujošević

700,00 RSD

Category

Maša Vujošević – JEDAN CEO DAN

Originalna lirika Maše Vujošević u atipičnom formatu, ilustrovana crnobelim strip-art fotografijama…

Jedinstven film koji prati čitavu priču knjige Jedan ceodan možete pogledati OVDE 

Zbirka poezije Jedan ceo dan, druga je zbirka pesama autorke Maše Vujošević. No ona je, na radost i iznenađenje čitalaca, još mnogo više od toga. To štivo pripada onima koji poeziju vole, ali i onim koji je preziru. Privlačna za oba ova sveta, svojim idejnim konceptom i grafičkim rešenjem donosi jednu novu komponentu, podjednako vrednu i snažnu kao što je i sama poetska. Da li je uvođenje ova dva paralelna, a naizgled neodvojiva izražajna nivoa, samo proizvod kreativne intuicije i profesionalne veštine autorke u osmišljavanju estetskog skada i značenjske celine, ili i lukav zanatski postupak dipl. rediteljke Maše Vujošević u osvajanju čitalačke publike i pridobijanju one nečitalačke, nije naše da razotkrivamo. Tek dobili smo delo sa kojim većina nas, može da se identifikuje.

Maša svoje pesme ne naslovljava. Ona nas, bez zadrške i tajni, vodi kroz jedan ceo (svoj) dan, otkrivajući šta se konkretno u određeno doba dogodilo, ispisujući iznad stihova sate i minute. Njen stih, u ovoj zbirci, uglavnom refleksivan, nije precizan i ograničen formom. Ona je na nekim mestima svesno lomi, rasterećuje je stiha, a ponekad dodaje i „slemovsku“ notu svojim pesmama, jer je, ionako, dobar deo sadržine ove zbirke inspirisan svakodnevnim događajima na ulici, na asfaltu. Maša uglavnom zaranja u sebe, misli, žudi, siđe do reke, posmatra prolaznike, čuje vesti, čita poruke, plaća račune… Ovo je i zbirka kolektivnog – autorkini tragovi su utabani svuda kuda smo prolazili i kuda ćemo da prolazimo i sutra.

Strpovske, crno-bele ilustracije koje sama potpisuje, nastale su od njenih fotografskih radova. Pejzaži i detalji grada daju jasan simbolički okvir svima koji su odrastali uz strip, a generalna urbana atmosfera bliska ja mnogobrojnima koje je razdevičio grad. Ah!

Iako se to nigde eskplicitno ne pominje, osvrt na činjenicu da je nastajalo pod  pandemijskim okolnostima, dodaje ovom delu specifičnost, bliskost izraza i intenzitet emocije koji nas magnetski vuku da zavirimo u autorkinu dušu i u njenu čašu, da prislonimo uvo na njenu slušalicu i da se zapitamo: „Jesam li ovo ja  koji nisam imao smelosti, vremena, mastila, talenta, ili ideje kako da se izrazim? “.

Mila Manojlović

Beograd,  maj 2021.

 

Preporuka kuće

U svetu koji nas je zatekao nespremne da se otuđimo i prihvatimo nove načine komunikacije nastala je nova zbirka poezije Maše Vujošević ’’Jedan ceo dan’’. Svojevrsna strip-poema ilustrovana je noarovskim crno-belim slikama koje nisu samo simbolični prikaz stihova i poezije u prozi, već su integralni deo emocija koje nam pesnikinja prikazuje. Pesme bez naslova, obeležene digitalnim časovnikom, vode nas kroz urbane predele svakodnevice, na prvi pogled hermetično banalizovane egzistencije u vremenu u kom ova zbirka i nastaje – u novom normalnom. Međutim, nije se zgoreg zapitati da li je to ’’new normal’’ uzrok ili zapravo posledica konzumerističkog društva polisa, u čije tajne autorka pokušava da pronikne. Na prvi pogled setna i turobna autmosfera ovog pesničkog dela zapravo krije želju za ljubavlju. Jedan ceo svet sakriven u detaljima otkriva te suptilne svetle tačka u prijemčivom mraku. Svetle tačke koju čini sama želja za boljim lepšim, lakšim i srećnijim dok se sivilo grada i naših sopstvenih misli kao mastilo pretače u slike. Ta igra slika i reči, u kojoj smo se zaglavili, gde smo načinili zatvore od građevina i presude od grafita, jureći stepenicama i kaldrmama po ovom gradu, koji je tamnica i ceo svet u isto vreme, igra je svih nas.
Tihi su jutarnji Mašini razgovori omeđeni kišom i mrakom razmišljanja o životu bez rabata. Dok gledamo odraz krokodila dalekih svetova u barama i slušamo harmoniju kapi koja nas laže da negde drugde možemo biti bolji sva naša pažnja je zaokupljena, vreme zaustavljeno, dok nam se misli tromo talasaju u glavama, još pospanim, sa nadom u tom lucidnom snu, pred zoru, da će ono u šta verujemo oprati voda sa neba i da ćemo postati novi i drugačiji.
Besmisao u koji smo se upleli i u kojem svakodnevno učestvujemo potpuno iznenađeni činjenicom da je to ono što je sada naš život, vodi nas ka paralelnim životima koji nam se dešavaju iza tame svakodnevnice koja je kao teška, spuštena zavesa. Životi se naslućuju samo ukoliko se dovoljno obrati pažnja na ritmično pulsiranje u stihovima. I kako bi autorka rekla – ubijanje vremena je svakodnevni masakr obespravljene suštine. I baš zato ne treba da časimo ni časa, već da vreme
ispunjavamo stvarima koje nas ipunjavaju, jer proći će još jeda, jedan i jedan ceo dan.

 

Za naručioce van Srbije – neophodno je uplatiti 15 eura na naš devizno-poslovni račun i knjiga će biti poslata na Vašu adresu (bilo gde u svetu). U cenu je uračunata poštarina. Instrukcije za uplatu pogledajte OVDE. Obavezno, u narudžbenici, ostavite ime i prezime, tačnu adresu za slanje knjige i Vaš broj mobilnog telefona.

Biografija Autora

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „JEDAN CEO DAN – Maša Vujošević“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + 8 =