Zlatna jabuka – Slobodan Anić

550,00 RSD

Category Tag

Vrlo zanimljivo napisan roman „Zlatna jabuka“ Slobodana Anića je prilično teško smestiti u neki strogo žanrovski okvir. Najjednostavnije bi ga bi-lo smestiti pod oznaku „bajka“.

Postoji mnogo elemenata koji ovaj roman prisa-jedinjuje čitavom nizu nedavno objavljivanih zbi-rki priča u Bosni i Crnoj Gori, a koje potenciraju tematiku paganske staroslovenske mitologije („Suze za Velosa“, „Slavin poj“ i „Nevidbog“), po čemu bi se ovaj roman mogao uvrstiti i u noviju srpsku fan-tastiku.

Dakle, sad kad smo donekle odredili kojoj struji roman pripada, da se malo pozabavimo i samim ru-kopisom.

Imam zadovoljstvo da već neko vreme pratim Anićev rad, pa mogu ustvrditi da ovaj autor ima vrlo siguran rukopis i da već od „Osluškivača snova“ naginje fantastici. Kao dobar posmatrač i autor sklon detaljnoj pripremi svojih radova, Anić zna da se pozabavi detaljima, tako da je „Zlatna jabuka“čitava antologija staroslovenskih običaja, verovanja, pa čak i načina ishrane.

Pažljivi čitalac će u ovoj knjizi pronaći čitavu plejadu već gotovo zaboravljenih bogova, u većini slučajeva i sa naznakama njihovih funkcija u staro-slovenskoj mitologiji, ali isto tako ponegde i odnos „nove“, Hrišćanske religije prema njima. Tu su i mitološka bića iz naše, gotovo već zaborav-ljene prošlosti, kao što su vile, veštice, pa čak i zmaj ognjeni. Pa opet, Anić nije zaražen Tolkinom i Džordanom da bi pomešao Staroslovensku sa Kelt-skom ili Nordijskom mitologijom.Svako od tih bića je životno predstavljeno i izgrađeno kao lik shod-no onome što se zna o njima iz naših narodnih pre-danja i ima svoju ulogu u storiji kao bitan elemenat same priče.

Ovaj roman se može predstaviti i kao roman pot-rage sa herojskim elementima. Klasična priča o ljubavi, potrazi za ljubljenom, često je ispresecana alegorijama koje će svako razumeti na sopstveni na-čin, uz neobičnu završnicu koja je povezuje sa doga-đajima iz srpske istorije, barem po imenu novoro-đenog sina vile i zmaja.

U svakom slučaju, opet jedna priča prepuna opti-mizma i pozitivističkog posmatranja sveta, što je jedna od osnovnih odlika ovog vrsnog pripovedača.

Roman za svaku preporuku.

Težina0,4 kg
ISBN
Broj strana

9788664090025

Povez

Mek

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Zlatna jabuka – Slobodan Anić“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *