Stripovi su postojali od kraja 19. veka, ali tek nakon velike depresije je popularnost novinskih stripova prerasla u veliku industriju. Tačan period Zlatnog doba je diskutabilan, iako se mnogi slažu da je rođeno sa lansiranjem Supermena 1938. Stvorili su ga Džeri Sigel i Džo Šuster, a Supermen je verovatno najprepoznatljiviji lik stripova do danas. Uspeh Supermena je kreirao seriju derivata i zasnovao ceo novi žanr likova sa tajnim identitetom, nadljudskom snagom i šarolikim kostimima – superheroja. Betmen i Robin, Čudesna žena, Plastični čovek, Zeleni fenjer i Munja su bili među onima koji su sledili. Kapetan Marvel je dokazao da je jedan od najpopularnijih superheroja Zlatnog doba, redovno se bolje prodajući od avantura Supermena tokom 1940-tih.

Prodaja stripova se upadljivo povećala tokom Drugog Svetskog rata. Bili su jeftini, lako nosivi i imali su inspirativne, patriotske priče o pobedi dobrog nad zlim. Priče su veoma mnogo odražavale događaje i vrednosti tog vremena. Proamerički likovi su bili popularni, posebno Kapetan Amerika, superheroj čija potpuna kreacija je bila zasnovana na doprinosu države ratnim naporima. Ponosno noseći zvezde i pruge na svom kostimu, Kapetan Amerika je naslikan kako se bori sa Adolfom Hitlerom na naslovnoj strani prvog izdanja.

Iako su superheroji stripova bili najbolje prodavani, drugi žanrovi su se pojavili tokom Zlatnog doba.

Horor i kriminalistički su bili veoma popularni, naročito Duh, maskirani detektiv koji hvata nevaljalce i primenjuje pravdu.

Naučno fantastični i vestern stripovi su bili neki od novih stilova pričanja priča koji su počeli da se pojavljuju. Tinejdžerski žanr je takođe dobijao na popularnosti. Strip koji prestavlja riđokosog zvanog Arčibald “Arči” Endrjus debitovao je 1941. postao je toliko popularan da je kompanija koja ga je kreirala 1946. promenila ime u Arči Stripovi.

Životinje i teme iz džungle je predvodio Volt Dizni, predstavljajući Miki Mausa, Paju Patka i Tarzana.

Nakon rata, žanr superheroja je oslabio, što mnogi smatraju krajem Zlatnog doba. Samo to doba je, međutim, ostavilo neizbrisiv trag na stripove sa mnogo likova koji su ostali popularni skoro 70 godina kasnije. Prvi superheroj Supermen je još uvek živ i poznat u popularnoj kulturi danas.

Možda je jedan od najvažnijih uticaja Zlatnog doba bilo ustanovljenje stripova kao prave umetničke forme, sa svojim karakterističnim jezikom i kreativnim običajima.

ZDS

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte stripove Zlatno doba stripa

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Nema proizvoda u korpi. Nema proizvoda u korpi.

0