ožiljci3dNapisati roman koji apsolutno funkcioniše na svakom nivou, koji recipijenta uvlači u svoj svet realnosti i poistovećuje ga sa junacima samog romana, veliki je poduhvat. Pri tome sam poduhvat je još kompleksniji obzirom na komplikovanu strukturu romana, na retrospektivnu naraciju, na izuzetno teške psihološke profile glavnih likova i na katarzu koja se zaista doživljava. Novi roman „Ožiljci“ autora Đorđa Ćirjanića je u potpunosti odgovorio takvom teškom i izazovnom poduhvatu.
Sam roman se bavi jednom tabu temom, temom nasilja u porodici. Autor je putem svojih promišljanja na najslikovitiji način, svojstven njemu, oživeo patnje jedne porodice i prezentovao nam ih. Zbog čega? Iz razloga da bi nam svirepi doživljaji koji ipak nisu brutalno opisani, već se stvara utisak da autor svojim razigranim perom gazi po onoj tankoj liniji između umetnosti i nasilja bez svrhe, bljesnuli pred očima i zazvonili u ušima kao vapaj zlostavljanih. Da se sledeći put ne bi oglušili kada sretnemo ovaj problem u svojoj blizini, već da bi pomogli i spasli žrtvu muka i tiranije. Stiče se utisak da autor želi da se ovim vrsnim i potresnim romanom priključi rasplamsaloj borbi protiv ovog problema.
Ovu tešku priču prožima i neizostavna ljubav kao najbitnije osećanje čovečanstva, ono koje nas zaista čini ljudima. Ona je isprepletana kroz fabulu i u ovakvom romanu blista kao svetlo na kraju tunela.
„Ožiljci“ je roman čiji se psihološki produbljeni likovi sudaraju i suočavaju sa bolom i patnjom smejući joj se u lice i prkosno pokazivajući zube. U romanu dramatičnost ne izostaje. Ona je sjedinjena u tekst na specifičan način, tako da zahteva pažljivo čitanje. U samoj strukturi građe ovog romana postoji niz simboličnih poruka koje su nagoveštaj daljeg toka radnje, i koje se kasnije otkrivaju kao takve. Ovim kao i stečenim iskustvom nakon čitanja romana, Đorđe Ćirjanić još jednom potvrđuje da čitaocu pored uzbudljive i poučne priče pruža i raskošno pripovedanje puno opisa i detalja, pregršt emocija svima nama poznatih, osećanja radosti patnje i bola, bezosećajnost, milosrdnost, i još mnogo čega drugog što će zasigurno zaokupiti pažnju kako čitalaca, tako i kritičara.
Na kraju, ovo je dirljiva i duboko potresna priča o patnji, smrti, bolu, ljubavi i osveti. Takva da se nakon što čitalac okusi živopisnu atmosferu romana, stiče utisak da je sve to neko već preživeo ili će proživeti. Upravo zbog toga što emituje veoma realnu sliku, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Mr Isidora Bjelica

 

Kupi knjigu

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Nema proizvoda u korpi. Nema proizvoda u korpi.

0