SMRT GOSPODINA ZOMERA (insajderski roman) – Marko Sladojević

1.000,00 RSD

Category

Marko Sladojević – SMRT GOSPODINA ZOMERA (insajderski roman) –

Pred sobom imate roman Marka Sladojevića, doktora pravnih nauka koji je bio angažovan u nekoliko prvostepenih i žalbenih sudskih postupaka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, uključujući i suđenja Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću, što deo ove „priče“ čini zaista insajderskom.

Moderni romani pomešani sa elementima ispovedne proze posebno su zanimljivi ako u sebi nose istinite događaje zaogrnute plaštom kontroverze i na taj način publici umeju samo još više da zagolicaju maštu. Smeštajući je iza zamandaljenih vrata jednog od najvažnijih događaja u modernoj srpskoj istoriji, roman Smrt gospodina Zomera Marka Sladojevića učinio je da se tajnovita zavesa prošlosti bar malo odškrine i da neki novi ugao gledanja a svog tvorca predstavi kao talentovanog pisca koji ne samo da je kroz pravnički poziv bio svedok značajnih zbivanja u Haškom tribunalu, već je kroz traganje za smislom ljubavi, života i sveta pokazao da je književnim prvencem započeo put koji će se tek graditi i nastavljati.

Savetnik je četrdesetpetogodišnji pravnik koji se zahvaljujući školovanju i življenju u Holandiji pronašao na izuzetno važnom i odgovornom zadatku – u timu odbrane Slobodana Miloševića koji se pred Haškim tribunalom brani od optužbe za ratne zločine na tlu bivše SFRJ i Kosova i Metohije. Dok sa njim provodi poslednje zimske dane 2006. godine i pokušava da mu pomogne da reši zdravstvene probleme, na privatnom planu živi jednu burnu emotivnu priču sa dvostruko mlađom Holanđankom izuzetne lepote. U vrtlozima zbivanja on i ne sluti da lavirint u koji je upao i koji samo naizgled zavisi od njegove volje ima neočekivan kraj, kako za druge, tako i za njega samog.

U fabuli koja, kao i u svakom modernom romanu, nije uzročno-posledična već zavisi od subjektivnog osećaja naratora, događaji se odvijaju na dva plana: jedan nosi svedočanstvo o kontroverznim poslednjim haškim danima nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, a drugi ljubavnu storiju spajajući se u zajedničku nit savetnikovog proživljavanja dve razdvojene priče koje će mu podjednako promeniti život. Prvi je ispričan iz ugla sveznajućeg pripovedača i nosi informacije ne samo iz ćelije Slobodana Miloševića, već i zakulisne radnje haških uposlenika, od čuvara preko zatvorskog doktora do sudije, razotkrivajući mogući scenario koji se pleo oko iznenadne smrti koja je odjeknula u čitavom svetu. Drugi plan je ispričan u prvom licu u dva sloja – jedan prikazuje savetnika kao pisca koji se danima i noćima bori sa nesigurnošću i nedostatkom inspiracije da zapiše svoju ljubavnu priču, svađajući se sa treptavim kursorom koji metaforički predstavlja njegovu savest, dovoljno opterećenu svakodnevnim brigama i željom za rasterećenjem i dostizanjem „apsolutne slobode koju samo pisanje može dati“. Kada nadođe inspiracija predstaviće se u drugom sloju kao zreo ljubavnik koji devojci na pragu života ima i može mnogo toga da ponudi, od časova požude i nesputanih zadovoljstava do životnih mudrosti i beskrajnih saznanja o svetu koji je okružuje.

Živeći život pun oprečnih misli i osećanja, on svaki svoj trenutak beleži kao vredan novog iskustva. Dok sa jedne strane prihvata da brani čoveka protiv čije vlasti je protestovao u uzavrelom Beogradu i zbog koga je i otišao u daleku Holandiju, on svoj posao obavlja vrlo odgovorno i profesionalno, želeći da i njega, kao i sam život, podvrgne ispitivanju, verujući da je svaka istina najčešće odabrana voljom većine. U dugim filozofskim razgovorima koje vode o velikim temama u maloj skučenoj ćeliji, u kojoj je završio čovek koji je imao ceo svet pod nogama, on će početi da razmišlja na jedan poseban način, budeći u sebi duboko zapretani patriotizam i odbranu za svoj večno porobljavan ali nikad ukroćen narod, postepeno se privikavajući na ideju da se zaista sudi svima, a ne samo bivšem predsedniku. Sa druge strane, ophrvan sopstvenim nemirima, ljubomorom i opsesivnom zaljubljenošću u devojku čije se samostalnosti, mladalačke nesmirenosti i neobuzdane želje za životom plaši, on će se odreći ljubavi svoje „dobre vile“ uz koju ništa loše ne može da mu se desi…

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „SMRT GOSPODINA ZOMERA (insajderski roman) – Marko Sladojević“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *