Nova POETIKA, kao i svake knjiško-sajamske godine, nije izostala svojim prisustvom na ovogodišnjem 65. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Od poslednjeg održanog 64. sajma knjiga 2019. godine naša kuća se pojavila sa novih (okvirno brojanih) tristotinak novih naslova, čime se veoma ponosimo.

Niko od ovogodišnjih izdavača i izlagača nije imao ikakvu pretpostavku o poseti i ishodu ovogodišnjeg predstavljanja svog rada, zbog svega poznatog… Političko-ekonomske krize, koje prvenstveno „gađaju“ sferu kulture, pomnožene sa kolektivnom pandemijskom paranojom, besparicom i svim propratnim elementima učinile su da ne budemo optimistični, ali…

Obzirom na veoma obimnu produkciju naše kuće (čitaj – broj objavljenih knjiga) potajno smo verovali da će naše sajamsko predstavljanje biti zapaženo – i bilo je, isključivo zahvaljujući učešću naših Autora i prijatelja naše kuće…

Kroz naš trinaestometarski štand, (u četrnaestoj godini našeg postojanja) na galeriji hale 1, prošlo je više hiljada zainteresovanih posetilaca. Na našem štandu gostovalo je oko dvesta naših autora i na sve pomenuto smo jako ponosni.

Veoma je važno pomenuti da smo mi jedina izdavačka kuća u regionu koja se isključivo bavi publikovanjem literarnog stvaralaštva domaćih autora (misleći na naše govorno područje, gde se razumemo pisano i govorno) i da se nikada nismo bavili „mainstream“ izdavaštvom. Obzirom na to, imamo pravo radovati se ostvarenoj interakciji, zapaženoj poseti i izuzetno pozitivnoj atmosferi na ovogodišnjem predstavljanju nove produkcije naše kuće. Veoma smo zahvalni Autorima i Prijateljima koji su bili i duhom i fizički prisutni na našem štandu.

Dužni smo konstatovati i da je naše sajamsko predstavljanje realizovano bez ikakve i ičije podrške, osim podrške naših Autora, saradnika i prijatelja, na šta smo takođe veoma ponosni.

Dužni smo i napomenuti da je knjiško-sajamska ikonografija organizatora sajma ostala ista, bizarna i politikantsko-populistička, pa je dominacija i ove godine bila jeftina kič-parada, poput prisustva Vojislava Šešelja, Vendi Vukelić, Ace Lukasa i ostalih spodoba kojima nikako nije mesto na ovoj manifestaciji. Negativizam ovog knjiškog sajma, kao i prethodnih godina, sastojao se i u prisustvu brojnih SPC štandova koji su (bez griže savesti) prodavali alkohol maloletnim posetiocima, svih osam dana trajanja sajma.

No, kako se kaže „svako vozi svoju priču“ a mi od svoje nećemo odustati. I dalje ćemo biti orijentisani na alternativnu, inovativnu, novu, ovovremensku i ovoprostornu literarnu opciju u odabiru rukopisa i dela.

Ponosni smo i na prisustvo naših brojnih autora iz Hrvatske, Bosne i Crne Gore, kao i iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije, što dokazuje da je moguće uspešno se usprotiviti politikanstvu i svakom doktrinašenju ovovremenskom, jer je potreba za komunikacijom zdravih, kreativnih i pravih (čitaj kulturnih) jača od svakog dogmatizma. Verujemo da je interesovanje Autora za objavljivanje Dela u našoj kući posledica svega pomenutog u ovom članku…

Svesni smo, naravno, da je bilo i propusta, ali verujemo da nam neće biti previše zamereno, jer smo se ozbiljno potrudili da popularizujemo ono što je „živo i zdravo“ u literarnoj umetnosti našeg vremena i prostora. I dalje ćemo se truditi da negujemo novo, inovativno i alternativno u domaćoj književnosti, pa su svi pomenuti Autori i Prijatelji sličnog opredeljenja dobrodošli.

Pozivamo Autore, koji žele da svoju novu knjigu objave u našoj kući i predstave je na ovogodišnjem sajmu, da pošalju svoje rukopise najkasnije do 05.08.2023. godine. Uput za slanje rukopisa možete pogledati OVDE.

Najavu našeg ovogodišnjeg nastupa na sajmu pogledajte OVDE.

Voli vas vaša Nova POETIKA

Comments (2)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Нема производа у корпи. Нема производа у корпи.

0