ŠTA ĆE BITI SUTRA – Slavica Damjanović

800,00 RSD

Category

Slavica Damjanović – ŠTA ĆE BITI SUTRA –

Radnja romana se dešava u jednoj sasvim običnoj porodici u kojoj mladi roditelji, koji već imaju ćerku i sina, odlučuju da dobiju treće dete. Kada se otkrije da čekaju blizance, sreća koja će ih zapljusnuti biće nemerljiva a iščekivanje novih članova puno radosnog nestrpljenja. Međutim, dolazak dva dečaka na svet od ružičastih snova pretvoriće život u neizvesno sivilo spoznajom da oni nisu kao druga deca i da roditeljima, a pogotovo majci, sudbina sprema samo jedno – bespoštednu borbu za što normalnije življenje svojih sinova koja će je pratiti do poslednjeg treptaja oka na ovom svetu.
Svaki čitalac ovog romana će od prve do poslednje stranice biti potpuno obuhvaćen radnjom jer atmosfera u kojoj živi Miličina i Strahinjina porodica data je toliko verno i upečatljivo da izgleda kao da će svakog časa iskoračiti sa stranica i zakoračiti u realnost sa brigom o Urošu i Stefanu, nežnim dušama kojima je život namenio „svet koji nije krojen po njihovoj meri“. Od prvih trenutaka njihovog postojanja kada je modro nebo nagovestilo dolazak dva dečaka, preko mnoštva dijaloga koji oživljavaju likove i događaje pa sve do poslednjih redaka romana, borba i snaga su najzastupljeniji motivi koji ni na trenutak ne posustaju u svojoj jačini. Čak ni onda kada su majka i otac na ivici izdržljivosti, kada nema bekstva iz agonije bola, neutešnosti, nepravde i nemoći kao vrtloga sudbine koja baca i razara ne pitajući može li se izdržati taj grubi porub života.
Ako uspemo načas da se izmaknemo od burnih osećanja koja prate Milicu i Strahinju, neretko i njih same stavljajući pred iskušenja i teške odluke, spoznaćemo obrise sveta koji živi izvan njihove porodice, zbog dva deteta sa teškoćama u razvoju osuđene na samoću, izolaciju i podređenost bebama kojima je neophodna posebna i kompletna pažnja. I baš taj svet izvan njihovih zidova ružan je u svojoj nesavršenosti sa kojom se suočavaju svi oni koji su drugačiji ili su prinuđeni da žive na drugačiji način. Nerazumevanje okoline, odsustvo podrške i empatije onih od kojih se to s pravom očekuje, neažurnost lekara da prihvate sugestije majke koja uvek ume i može da oseti treptaje duše svoje dece samo su neki od problema koji obuhvataju društvo u kome živimo. Iz njih izvire jedna teška i tužna istina – da su roditelji neretko jedini siguran oslonac za svoju decu i da su zapravo sasvim sami u svojim brigama, strepnjama i nadama…

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „ŠTA ĆE BITI SUTRA – Slavica Damjanović“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *